Karácsonyi Vásár, ahogyan az árusok látják

Október eleje óta a karácsonyhoz közeledve sok témát átbeszéltünk már, hogy miért is a karácsony a kedvenc ünnepünk és, hogyan lehet még varázslatosabbá tenni a készülődéssel. Szót kell azonban ejtenünk a vásárokban, üzeletekben dolgozókról, akiknek kevésbé varázslatos ez az időszak. Korábbi blogbejegyzésünkben írtunk a Vörösmarty téri karácsonyi vásár látogatásáról és megnéztük, hogy milyen csodálatos kézműves termékeket lehet kapni a vásárban. Most azonban a másik oldalt szeretnénk Nektek bemutatni, a vásárban dolgozók adventi időszakát. 

img_3557.jpg

Az adventi hetek alatt számtalan helyen szerveznek karácsonyi vásárokat a nagyvárosokban. Budapesten a két legnagyobb a Vörösmarty téren és a Bazilikánál találhatók. Ezek a rendezvények több száz embernek adnak munkát ebben a másfél hónapban. Gondoljunk bele mennyi alkalmazott szükséges csak a fabódék összerakásához, vagy az éjjel-nappal jelenlévő biztonsági őrszolgálathoz. Ezen kívül több, mint száz különböző kézműves árulja termékeit csak a Vörösmarty téren. Ezek közül a legtöbb plusz munkaerőt alkalmaz az áruláshoz, akad olyan családi vállalkozás is ahol közösen oldják meg az értékesítést. Nem beszéltünk akkor még a kitelepülő vendéglátóhelyekről, akiknél a legtöbb az alkalmazott. A kézműveseken nagy a nyomás ebben az időszakban, hiszen éves bevételük akár felét egy hónap alatt termelik ki.

Az ADVENTure csapat egyik tagja 5 évig árult, részmunkaidőben a Vörösmarty téren (a vizsgaidőszakok alatt), a karácsonyi vásáron kézműves termékeket. Megosztotta velünk ott szerzett tapasztalatait a vásáros életről, ami állítása szerint nem könnyű, de szerencsére a karácsonyi hangulatot nem rontja el a fárasztó munka. Íme tehát a karácsonyi vásár az ő szemszögéből:

Hogyan is alakul ez az időszak az árusok számára?

Forralt bor és kürtőskalács?

dsc_3637.JPG

Minden reggel 10-kor van a hivatalos nyitás és hétköznap este 8-ig, péntek és szombaton pedig este 9-ig van a kötelező nyitva tartás. A boltok előkészítéséhez legalább fél órával korábban oda kell érni a boltba és hasonló időt kell rászámolni az esti záráshoz is. Ehhez a napi 11 órás talpon léthez még jön pluszba a karácsony közeledtével a tömeg késői maradása, ami a későbbi zárást eredményezi. Mivel a legtöbb kézműves kis költségvetéssel gazdálkodik, így soknak nincs lehetősége plusz alkalmazottat felvenni, illetve nagyon nehéz alkalmazottat találni, ha csak évi másfél hónap munkát tudnak biztosítani. Ennek következtében van olyan, hogy egy árus szabadnap nélkül, vagy maximum egy-két nap pihenővel dolgozza végig ezt a majdnem 50 napot. Hogy jön ki az 50 nap? Idén például november 9-én kezdődött a vásár és december 29-ig tart, beleértve a karácsonyi három napot, amikor a nyitva tartás annyiban rövidített, hogy 24-én délután kettőig lehet árulni és 25, 26-án pedig déltől hatig.

Záró gondolatnak tapasztalaimról azt tenném még hozzá, hogy öt év után először kihagyom a vásárt és kifejezetten várom, hogy több időt tölthessek a szeretteimmel az ünnepek alatt.

...a hidegről nem esett szó, de a kép magáért beszél: 

2015-12-15_11_56.jpg