Karácsonyi készülődés forralt bor nélkül? Na azt már nem!

Sok mindent fel lehet sorolni, hogy mi tartozik hozzá a karácsonyi hangulathoz, ezek közül már többről itt is olvashattatok a blogon. Most Lilla meséli el, neki miképpen kapcsolódik össze a karácsony és forralt bor. Természetesen a saját receptjét is elhozta nektek, így ti is könnyedén el tudjátok majd készíteni… Akár kollégiumi körülmények között is. :) 

A forralt bor és én – otthon, családdal, december 23-án éjszaka

Általában nálunk a karácsonyi készülődés mindig zűrösre sikeredik otthon. Akárhányszor próbáltuk időben elkezdeni a takarítást, a nagybevásárlást, az ajándékok csomagolását, a fa díszítését, mindig valahogy úgy alakul, hogy december 23-án éjszakába nyúlóan fejezzük be az előkészületeket. Ekkora már mind a négyen (a szüleim, a húgom és én is) kezdünk nagyon elfáradni… Mikor már nagyon kilátástalannak tűnik a helyzet és elképzelésünk sincs, hogy lesz ebből a káoszból másnapra meghitt, ünnepi hangulat, na és persze feldíszített karácsonyfa, akkor bevetjük csodamódszerünket: a forralt bort. Míg anyukám és tesóm a fát díszítik, addig apukámmal a konyhában megfőzzük az év legfinomabb forralt borát. Mire a bor elkészül, addigra nagyjából a karácsonyfa is tele van aggatva díszekkel és mindenki úgy érzi, mégis lehet ebből holnapra karácsony.

karifa.jpg

Sosem sikerül a karácsonyfáról elég jó képet csinálni :D

 

A forralt bor és én – kollégiumban, barátokkal, vizsgaidőszakban

Mióta egyetemen tanulok és kollégiumban lakok, saját karácsonyi hagyományaim is lettek, de természetesen a forralt bor innen sem maradhat ki. A kollégiumi szintünket úgy kell elképzelni, hogy esténként megtelik a közös konyha, sokan főznek maguknak vagy vacsorára, vagy másnapra valamit. Mivel a karácsonyi készülődés ideje egybeesik a szorgalmi időszak végével, illetve a vizsgaidőszak kezdetével, általában már kevesebb idő jut a hosszabb beszélgetésekre, készülni kell a vizsgákra. Bár mindenki elfoglalt, szerintem azért ilyenkor is szükség van a karácsonyi hangolódásra, ezért minden évben főzök a koliban is forralt bor, amit a többiekkel együtt iszunk meg.

blogra_kep_1.png

Karácsonyi hangulat a koliban

És akkor most jöjjön a saját receptem.

Hozzávalók:

  • 1 üveg vörösbor
  • 3 dl almalé
  • 2 teafilterből főzött tea - kb. 6-7 dl
  • 1-2 narancs kifacsart leve
  • Citrom
  • Szegfűszeg
  • Fahéj
  • Méz vagy cukor - ízlés szerint

A forralt bor készítést én teafőzéssel kezdem. Earl grey filterből főzök egy adag teát (bármilyen más tea is jó lehet hozzá), amit beízesítek cukorral vagy mézzel és citromlével (jobb, ha rendes citrom levét facsarjuk bele, mintha bolti citromlevet használunk). Közben odateszem a bort a tűzre. Ha már kezd melegedni, beleöntöm a lefőzött teát, illetve az almalevet. Meghámozom a narancsokat és belenyomom a fazékba a levüket. Majd a fahéjat és szegfűszeget is rakok hozzá. Itt jön a kóstolás: ha esetleg nem elég édes, még adok hozzá cukrot.  Ha már gőzölög, lekapcsolom és kész is!

 

Jó forralt borozást és karácsonyi hangolódást mindenkinek!