5+1 érdekesség Halloweenról

Honann származik a Halloween és mi köze van Mindenszentek ünnepéhez? Melyek a legnépszerűbb szokások, amelyek az angolszász országokban a Halloweenhez kötődnek? Ki volt Jack, akinek sikerül megviccelnie az ördögöt? Hogyan is kapcsolódik ő az ünnepkörhöz?

Ha érdekel a Halloween története és a fenti kérdésekre a válasz, akkor tarts velünk!

halloween.jpg(Forrás: rcnews.hu)

1. A Halloween a Mindenszentek (All Hallows) előtti estét jelenti. Egy máig fennmaradt hiedelem szerint október utolsó napján a legvékonyabb a választóvonal az élők és a holtak világa között. Az eltávozott lelkek ilyenkor útra kelnek, addig barangolnak, amíg meg nem találják egykori lakhelyüket, és ezen az éjszakán megpróbálnak visszatérni a világba.

2. A Halloween eredetileg ősi kelta ünnep, s szülőhazája Írország és Skócia. Amerikában a kivándorló írek és skótok honosították meg. Az ünnep népszerűsége azóta is töretlen az angolszász országokban.

3. Az ünnep szimbóluma a faragott töklámpás, amely eredetileg kettős célt szolgált: egyrészt távol tartotta a gonosz szellemeket, másrészt pedig így világítottak a halottak szellemeinek, hogy azok hazatalálhassanak.

dcf19d9e024bfbccbede0fd528307854.jpg(Forrás: welovebudapest.hu)

4. A világító faragott tököket Jack-lámpaként is szokás emlegetni. Névadója Jack, aki a hiedelem szerint egy iszákos, ám leleményes kovácsember volt. Még az ördög eszén is túl tudott járni! Egy nap, amikor az eljött érte, felkergette egy nagy fára, s a fa törzsére Jack egy keresztet rajzol, így az ördög nem tudott lemászni, s Jack megígértette vele, hogy többé nem fogja kísérteni őt. Ám amikor Jack késbb meghalt, nem lelt nyugalomra, ugyanis a mennyországban nem kapott helyett korábbi csínytevései és részegessége miatt, a pokolban pedig az ördög nem látta szívesen. A hiedelem szerint az ördög ezért odadobott Jacknek egy izzó fadarabot a pokol tüzéből, hogy ne sötétben kelljen bolyongania az idők végezetéig. Jack leleményes volt, és az égő botot egy kivájt retekbe tette, s azóta úgy bolyong a mennyország és pokol között. A retket az amerikaiak később tökre cserélték, s a világító sárga gömb így vált a Halloween szimbolumává. (Forrás: edenkert.hu)


5. Csokit vagy csalunk!
A jelmezes gyerekek csoportokba verődnek, bekopogtatnak a környékbeli házak ajtaján és amikor ajtót nyitnak nekik azt kiáltják, hogy “Csokit vagy csalunk!” (angolul Trick or treat!), ha esetleg nem kapnak édességet, akkor valamivel megviccelik a házigazdát. Így járják végig a környékbeli házakat, majd a nap végén összeszámolják, hogy kinek mennyi édességet sikerült gyűjtenie.

halloween_1.jpg(Forrás: scarymommy.com)

+1 A Halloween számokban
Kereskedelmi szempontból a Halloween a második legsikeresebb ünnep, csupán a karácsony előzi meg. Az alább infografikán láthatjuk, hogy egy átlagos amerikai mennyit költ Halloweenkor, hogyan ünnepel, és melyek a legnépszerűbb halloweeni jelmezek. 

chartoftheday_11634_halloween_spending_will_hit_record_heights_this_year_n.jpg

A Halloween az utolsó nagy ünnep karácsony előtt, így ha letudtuk a tökfaragást és az ijesztgetést, már semmi nem állhat az útjába a karácsonyi előkészületeknek!