Ahány ház, annyi szokás…

Vicces és furcsa karácsonyi szokások a nagyvilágból

Míg Indiában banán- és mangófát díszítenek fel karácsonyfaként, a skandináv országokban bevett szokás, hogy szaunáznak az ünnepi vacsora előtt. A spanyolok lottót vásárolnak, Venezuelában pedig görkorcsolyával mennek templomba. Csak néhány kiragadott példa annak szemléltetésére, hogy hogyan is ünneplik a karácsonyt az egyes országokban. 

pri_59806430.jpg

Venezuela fővárosában, Caracasban, karácsony estéjén lezárják az utcákat,
és az emberek görkorcsolyával mennek a templomba.  
(Forrás: Getty)

 

A karácsony meghitt családi ünnep, hiszen Jézus születésére emlékezünk. Érdekesség ugyan, hogy ez a keresztény ünnep elterjedt az egész világon, még olyan országokban is, ahol a népesség csupán 2-3%-a keresztény. Néhány országban pedig egészen elképesztő szokások és hajmeresztő hiedelmek kapcsolódnak karácsony ünnepéhez. Íme néhány példa:

Norvégiában karácsony éjszakáján elrejtik az összes seprűt, ugyanis a hiedelem szerint eljönnek a gonosz boszorkányok és szellemek, akik ellopják a seprűket és azon közlekednek.

Japánban az 1974-es reklámnak köszönhetően a családok nagy része a KFC-ben fogyasztja el az ünnepi vacsorát. A sikeres reklámkampány összeolvasztotta a japánok fejében a karácsonyt a sült csirke fogyasztással. Aki Japánban "hagyományos" karácsonyi menüt szeretne fogyasztani, annak egy hónappal előtte meg kell rendelni. 

13c3bd809672bd0fb413dbd7c8db2c0e.jpg

(Forrás: Pinterest)

 

Írországban például a Mikulásnak sört, whiskyt és rétest hagynak az ajtó előtt, a rénszarvasoknak pedig pár szál sárgarépával kedveskednek, amíg misére mennek. Illetve különös rituálé az írek körében karácsonykor lóversenyre menni.

Csehországban a szingli nők az ajtónak háttal állva a cipőjüket áthajítják a válluk fölött, ha a cipő úgy ér földet, hogy az orra az ajtó felé áll, akkor jövő karácsonykor már nem biztos, hogy egyedül ünneplenek, hiszen ez azt jelenti, hogy hamarosan esküvőre kerül sor. 

csehorszag.jpg

(Forrás: http://rcnews.hu)

 

Ukrajnában pókhálóval és műanyag pókokkal díszítik a karácsonyfát, ami a hagyomány szerint szerencsét hoz. A szokás egy népmeséből ered, mely szerint egy szegény asszonynak nem volt pénze, hogy díszes karácsonyfát állítson. A történet szerint karácsony reggelére a fát pókok szőtték be, a pókháló pedig a felkelő nap első sugaraitól gyönyörű arany és ezüst színben pompázott. A szegény asszonynak innentől kezdve soha többé nem kellett nélkülöznie.

2c2b538d67a409a3d1371f3b10aab59a.jpg

(Forrás: Pinterest)

 

De mi a helyzet azokkal az országokkal, ahol kánikulában van a karácsony? Ausztráliában például sokan a strandon ünnepelnek, a Mikulás általában szörfön érkezik, de ha a hagyományos közlekedési eszközénél marad, akkor is lecseréli a rénszarvasokat, és a szánját  kenguruk húzzák.

18a0e15b5c9cb91b054e636d60d07207.jpg

(Forrás: Pinterest)

 

� Egy kedves kis kezdeményezést hagytam a lista végére: 

Kanadában a posta önkéntesei (mára több ezren vannak) egyesével válaszolnak a Mikulásnak címzett levelekre. A HOH OHO egy valódi kanadai irányítószám, s az ide érkező levelekre az önkéntesek 30 éve válaszolnak a gyerekeknek a saját nyelvükön, s kívánnak kellemes ünnepeket. 

dqz74vauqaactyk.jpg

(Forrás: Twitter)